Ronald Pronk verteld over het Nieuwe Knippen

Zo, wat ben ik trots op mijn collega’s Maurice Pierot en Daniëlla Pierôt. Wij kappers worden doodgegooid met noviteiten en hebben daar een natuurlijke weerstand voor ontwikkeld. Maar het nieuwe knippen is geen noviteit, het is een ontwikkeling die de kappersbranche potentieel kan gaan veranderen. Maar zoals het vaak met nieuwe ontwikkelingen gaat, verloopt de start vaak moeizaam. Maurice en Daniëlla zetten dit project desalniettemin voort. Deze week mocht ik bij een presentatie aanwezig zijn voor meerdere belangrijke partners in de branche namelijk: BranchePlatformKappers, ANKO, ANKO Verzuim, FNV MOOI: Monique van Vemde, Nova College, PivotPoint, CNV Vakmensen en de mensen achter Tribute.

De reacties van deze partijen waren zeer positief. Een mooi voorbeeld is een quote van een vertegenwoordigster van Anko Verzuim: “ik dacht ik kom hier voor een noviteit, maar ik ben helemaal om’’.

De vraag is natuurlijk: waar was de groep nu zo enthousiast over? Een schaar waar een oog van draait? Ja, dat lijkt het in eerste oogopslag, het nieuwe knippen is echter heel veel meer dan een schaar waar een oog van draait.

Het nieuwe knippen is een methode die op drie succespijlers rust:

1 Een revolutionaire aanpak in de ergonomie, deze methode kan heel veel blessures gaan voorkomen in de kappersbranche. Het geheim is namelijk dat de ellebogen naast het lichaam kunnen blijven waardoor de belasting op de schouders sterk, maar dan ook echt sterk afneemt.
2 Een normale schaar heeft een beweging vrijheid van 180 graden, deze schaar 360 graden. Klinkt nu een beetje abstract, maar technisch ontstaan er nieuwe mogelijkheden, nieuwe manieren van knippen.
3 Zowel creatief als qua inspanning is het leuk om met deze schaar te werken. De mensen die er nu mee werken, willen niet anders meer. En daar ligt het succes, kappers willen creatief werken en daar is deze schaar juist voor geschikt.

Deze schaar is geboren uit noodzaak. Alex een Italiaanse kapper heeft een motor ongeluk gehad en heeft daar blijven rugletsel en problemen aan zijn schouder aan over gehouden. Hij kon zijn vak niet meer uitoefenen. Hij heeft deze schaar ontwikkeld om toch verder te kunnen blijven werken.

Tijdens deze presentatie bij Pierôt kregen we een lezing van een kapper die door het uitoefenen van zijn vak blijvend letsel heeft overgehouden aan zijn nekwervels. Met als gevolg uitvalsverschijnselen, zenuwpijn en tintelingen. De verhalen gingen door merg en been. En dat is eigenlijk de kern. Kappers werken keihard en dan 30 tot 40 jaar lang. Om tot het einde van je loopbaan pijnvrij te kunnen werken, dan moet je wel even nadenken over Arbo zaken. De laatste 30 jaar is er qua Arbo al het een ander gedaan, maar op het gebied van knippen waren er nog geen grote veranderingen zichtbaar. Het nieuwe knippen biedt op dit gebied perspectief. En daarom waren alle aanwezigen het eens dat we eigenlijk op de scholen al zouden moeten gaan beginnen met het nieuwe knippen.

In onze salon is Jitty vorige jaar begonnen met de Chameleon schaar. Nu stap voor stap gaan de rest van ons team overzetten op deze methode. Als werkgever ben ik al drie medewerkers kwijt geraakt vanwege schouder problemen. Ik heb hier wel per werknemer twee jaar ziekte geld voor mogen betalen. Als er een methode is die dat soort problemen kan voorkomen dan wordt ik daar als werkgever wel blij van.
Ik ben trots op Maurice en Daniëlla die duidelijk iets nieuws brengen voor onze branche.

Top!

 

Postinformatie

Geplaatst in de categorie Publications

Deel deze post met je vrienden

Categorie├źn